Bartender 6 na macOS Tahoe spowalnia system

Zaczęty przez spok, 04 Paź 2025, 09:34

« poprzedni - następny »

spok

Cześć! Dla mniej zorientowanych - Bartender to jedna z tych małych aplikacji, która ma robić dobrze jedną, określoną, rzecz. W przypadku Bartendera jest to ukrywanie ikonek aplikacji, które wyświetlają się przy zegarku na menubarze. Trochę zabawna sprawa, bo ten lamerski Windows ma to rozwiązane out of the box, wbudowane w system. My, użytkownicy Maców, musimy płacić dodatkowo za appkę. ;) Ale do rzeczy. Bartender sprawdzał się dobrze w tym co robił więc bez narzekania zapłaciłem za aplikację jeszcze w wersji 1.0.5 - blisko 13 lat temu i od tego czasu byłem zadowolonym jej użytkownikiem. Do wersji 6 i upgradu systemu do Tahoe.

Otóż po apgrajdzie do wersji 6 Bartendera oraz macOS'a do 26 Tahoe system zaczyna strasznie ciąć. Płynność pracy spada znacząco, co przekłada się fatalnie na produktywność. W moim przypadku problem pojawia się tylko i wyłącznie, gdy pracuję niepodpięty do zewnętrznego ekranu. Podejrzewam więc, że jest to kwestia konfliktu z notchem w Macbooku.

Od wersji 6 pojawiły się trzy aktualizacje Bartnedera, w tym jedna większa do wersji 6.1. Niestety żadna z nich nie naprawiła jeszcze wspomnianego błędu. Błędów jest więcej, które raportują użytkownicy Reddita.

Co dalej? No cóż, chciałbym aby Apple w końcu dodało natywnie obsługę ukrywania ikon w menubarze zamist na siłę zaokrąglania okienek, ale o tym można pomarzyć. ;) Jako alternatywę dla Bartendera poleca się aplikację Ice, która jest całkowicie open-sourcowa. Jeszcze nie miałem okazji skorzystać. Dam znać, gdy znajdę chwilę, aby się nią pobawić.
.

spok

Spieszę poinformować, że wspomniana bezpłatna aplikacja Ice robi robotę.

Edit: ...tak jakby. Ice nie uznaje istnienia notcha i gdy liczba ikon w menubarze jest pokaźna, to potrafi to najechać na notcha jakby nigdy nic. Bartneder jednak w nieco elegantszy sposób to rozwiązywał. Nie mniej jest lekko, szybko i za darmo, więc nie narzekam.
.