Dzień dobry!

Zaczęty przez rud0lf, 22 Lis 2024, 19:34

« poprzedni - następny »

rud0lf

Mam na imię Dawid. Jestem radioamatorem, mój znak wywoławczy to SP3GEN.
Od ponad 10 lat interesuję się systemem Linux i wszystkimi sprawami z nim związanymi. Także od 10 lat mam zainstalowany system Linux (z dualboot z Windows 10, ale prawie nie włączam tego drugiego) - aktualnie jest to xUbuntu 24.04.
Bardzo interesują mnie drobne robótki związane z Raspberry Pi / Pi Pico / ESP32. Moim nałogiem jest oglądanie filmów YouTube o przywracaniu świetności/rozszerzaniu możliwości starego sprzętu nowymi technologiami (jak karta PiStorm do Amigi albo kartridż WiFi do Commodore 64).
Mam świra na punkcie standardów i protokołów.
Lubię maszyny wirtualne i emulację wszelkiego rodzaju, ale bardziej od strony developerskiej niż praktyki.
Znam język C i C++ na tyle, aby zrozumieć (sensownie napisany) kod C/C++. Dobrze znam język Python i trochę Perl. W przeszłości pisałem programy na Windowsa w Turbo Pascal/Delphi.
Słabe strony: nie znam za bardzo technologii sieciowych, leżę przy Cloud.
Ciekawostka: na system Linux (dokladnie Ubuntu 14.04) przeszedłem w 2014 roku głównie dlatego (a może to była kropla przepełniająca czarę), że chciałem nauczyć się pisać skrypty do irssi dla kolegów z IRCa (czego nieźle się nauczyłem tak przy okazji).

ZiBi

Nareście jesteś z nami na forum, witaj ;D

uhyst