Moje początki!

Zaczęty przez Ymarg, 16 Paź 2024, 17:49

« poprzedni - następny »

Ymarg

Od jakich systemów zaczęliście swoją przygodę z niewindowsami? Jak do tego doszło?
I z jakich (także egzotycznych lub wymarłych) systemów zdarzyło się Wam korzystać?

Jak się trochę otworzycie, to i ja napiszę ;-)

tartaros

U mnie zaczęło się od tego, że osoba z bliskiej rodziny uczęszczała do technikum informatycznego. Po jakimś czasie jednak zrezygnowała z nauki na tym profilu i w ten sposób, oprócz kilku książek, zupełnie przypadkowo zostałem obdarowany też prenumeratą miesięcznika w formie gazety, w której znajdowały się płyty CD z Auroxem. Aurox Linux był moją pierwszą dystrybucją Linuxa i zainstalowałem ją wtedy na Pentiumie 2,4 na dysku HDD o pojemności 80GB. Całe distro wraz z wszystkimi pakietami,jak dobrze pamiętam, mieściło się bodajże na siedmiu płytach CD. Później był Red-Hat, PLD Linux, Knoppix, Slackware, Debian, Ubuntu i system Unixowy FreeBSD. Z tych wszystkich dystrybucji najwięcej czasu spędziłem w przeszłości na Slackware z kernelem 2.2 Obecnie Debian najbardziej mi odpowiada, ale to nie znaczy, że inne dystrybucje nie są warte uwagi. Teraz ilość dystrybucji jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie.     
W miarę jak komputery na całym świecie łączą się coraz szybciej w globalną sieć, rośnie również niebezpieczeństwo, że pewnego dnia znajdzie się osoba, która zapragnie przejąć ,,pełną kontrolę" nad niektórymi ważnymi aspektami naszego życia. A co jeśli to będzie czarny charakter?

winter

Knoppix 5.0 :D

Po pewnym lanparty windows mi się znudził i wypaliłem Knoppiksa ^^"
Miałe przepiękne, kolorowe wizualnia sekwencji startowej i super dopracowane KDE 3.5

A później zainstalowałem sobie Ubuntu 7.04 :D
Od tego czasu Windows jest u mnie rzadkością 8)

chinczyk

Slack 5 jeśli pamiętam na jakimś chyba 233 MHz :) dawnooooo temu

igthorn

Slackware 10.2

Zupełny przypadek, ale to była miłość od pierwszego wejrzenia.